Toen ik mijn eerste auto kocht

Een oude auto op de parkeerplaats van de commissie

Laat me de scène zetten. Ik was 21, studeerde aan de universiteit en was net geslaagd voor mijn examen (ik weet dat het relatief laat is voor een benzinekop), maar in mijn verdediging was er geen enkele manier waarop ik mijn lessen eerder had kunnen betalen.

Ik herinner me dat ik als eerste terug was in het testcentrum, ik keek in mijn buitenspiegel en zag mijn leraar nerveus naar de auto lopen, het was duidelijk dat hij zich afvroeg waarom ik zo vroeg terug was, en terecht! (Tot op de dag van de test was ik behoorlijk lui geweest met dingen als stoppen bij de oversteek en recht van overpad), nu weet ik dat je dit moet doen, en dat heb ik ook gedaan, maar als je leert zoals jullie allemaal zullen weten, laten ze je veel eerder stoppen dan elke normale bestuurder… en de helft van de tijd, kon ik daar niet mee worden lastiggevallen.

Eerste reis met mama

Ik kon niet wachten, maar de juiste tijd komt eindelijk. Ik was op weg naar mijn favoriete auto’s, mijn moeder.

Toen we aankwamen, vertelde ik de verkoper dat ik die dag niets ging kopen. Maar de verkoper heeft me toch in het nauw gedreven in een onderhandeling.

Toen we daar aankwamen, reed mijn moeder de auto, inspecteerde hem naar beste vermogen en meldde me dat het een vrij goede deal leek. Op basis van de leenmogelijkheden zou ik verantwoordelijk zijn voor 120 euro per maand voor de betaling van de auto en 120 euro per maand voor de autoverzekering. We gingen naar huis om erover na te denken.

Na enige tijd besloten we er voor te gaan en reikten we naar de autodealer. Zij meldden echter dat, omdat de auto niet op hun kavel verkocht werd, deze op een veiling zou worden geveild. Jammer, nietwaar? Maar ze vertelden ons toen dat als we de autotransporteur in onze stad tegenkwamen, we hem mee naar huis konden nemen voordat hij naar de veiling ging en dat we onze financieringspapieren opstuurden voor verwerking bij de dealer.

Eerste problemen

De auto had een vreemd klopgeluid. We kregen te horen dat het geluid “normaal” was en schreven het toe aan de bovenliggende nok. We vertrouwden op de dealer toen ze ons herinnerden aan hun 20-punts inspectie en on-site monteur die auto’s goedkeurde voordat ze werden verkocht.

Oude automotor

Een maand later zat mijn schattige cabriolet echter op mijn oprit met een compleet nutteloze motor. Het klopgeluid dat we hadden gehoord bleek een motorstang te zijn en resulteerde in een auto die niet eens wilde starten. Nu moest de motor voor 2.500 euro worden vervangen.

Dit betekende dat ik 240 euro per maand moest betalen voor een auto die niet eens liep, terwijl ik ook probeerde te sparen voor een nieuwe motor. Het werd al snel duidelijk: ik was opgelicht.

Niet alleen ik

Het blijkt dat ik niet alleen ben. Nadat ik mijn verhaal had gedeeld, begon ik te ontdekken dat opgelicht worden op een auto zeker niet ongehoord is. Ik wilde anderen helpen die misschien overwegen om een auto te kopen en die dezelfde situatie als ik onder ogen konden zien. Dus, hier zijn drie tips om u te helpen voorkomen dat u maandelijkse betalingen doet op een auto die niet eens loopt.

Een oude auto in het bos

Als ik de auto naar een monteur had gebracht voor inspectie, dan hadden ze meteen geweten dat de motorgeluiden een grote rode vlag waren. De 200 dollar die ik aan een monteur zou hebben besteed, zou me 2.500 dollar hebben bespaard en het ongemak van een poging om zonder auto rond te komen.

Een externe monteur is belangrijk. Ja, dealers hebben hun eigen monteurs ter plaatse, maar dat moet je niet altijd vertrouwen. Ze kijken uit naar de dealer, niet per se naar jou.

delen en genieten!