Waarom ik mijn eerste Bitcoin heb gekocht

Schaak en bitcoin op een schaakbord

Dus je bent nu vrij om al je crypto-currencies te dumpen, want dit markeert zeker een all-time top.

Maar ik dacht dat ik het toch maar zou noemen. Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar het waarom en hoe, zal ik gewoon het volgende zeggen…

Ik ben oud genoeg om te beseffen dat, alleen omdat ik geen nut zie voor iets, dat niet betekent dat ik geen ongelijk krijg van anderen die dat wel zien. Op dit moment zie ik het nut van de financiële industrie voor Bitcoin niet anders dan een aantal marginale activiteiten, zoals het regelen van commoditytrades die erg ver van mijn dagelijks bestaan af staan. Ik begrijp de voordelen van deze dingen – de blokketen die fungeert als verificatie dat de tegenpartij direct heeft betaald, etc. Ik heb waarschijnlijk alles gelezen wat je hebt. Ik ben sceptisch.

Naast het feit dat ik een beetje miljardair wil worden, zie ik cryptocurrency als een toekomstige economie; een toekomstige vorm van menselijk vertrouwen (sociologie van cryptocurrency), en ik ben ook geïnteresseerd in cryptocurrency als zijnde het nieuwe internet; misschien Internet 3.0?

Wat dit is

itcoin is een puur digitale valuta. Er zijn geen gegevens over de identiteit van Satoshi, dus niemand weet wie het heeft uitgevonden, niemand controleert het en het wordt niet ondersteund door goud. Het is iets wat lijkt op een digitale versie van goud. Het is fascinerend. De kern van het Bitcoin-systeem is een globaal, openbaar logboek, de “blockchain” genaamd, dat alle transacties tussen Bitcoin-cliënten vastlegt.

Een gebruiker kan Bitcoins naar een andere gebruiker sturen door een transactie te vormen en deze vast te leggen op de blokketen. De blokketen wordt niet onderhouden door een centraal orgaan, zoals een centrale bank, maar door een gedistribueerd netwerk van computers, “mijnwerkers” genaamd. Iedereen kan een mijnwerker zijn, en de mijnwerkers registreren en controleren alle transacties gezamenlijk.

Muntstukken

Vergeleken met traditionele banken zijn de voordelen van Bitcoin aanzienlijk. Bitcoin-betalingen kunnen op elke dag van de week, elk moment van de dag en overal ter wereld gedaan worden. De kosten en vertragingen zijn klein in vergelijking met die van banken; centen in vergelijking met dollars en minuten in vergelijking met dagen. En in tegenstelling tot papiergeld is het niet te vergeten. In tegenstelling tot goud is het aanbod perfect controleerbaar. Het is ook immuun voor inflatie: overheden kunnen niet meer Bitcoins drukken om hun schulden af te lossen.

Het ontwerp en de architectuur van Bitcoin is zowel een vloek als een zegen. Het ontbreken van een centrale autoriteit die de Bitcoin bestuurt roept vragen op. Overheden hebben de neiging om de macht te hebben om te observeren; het maakt het makkelijker om het witwassen van geld, belastingontduiking en andere misdrijven te bestrijden. Naarmate Bitcoin steeds populairder wordt, kunnen overheden steeds meer weerstand krijgen en proberen om Bitcoin te sluiten. En banken houden ook niet van Bitcoin. Geldoverdracht is een belangrijk onderdeel van hun bedrijf; het heeft bijna geen risico, bijna geen kosten, maar levert hen toch miljarden dollars aan inkomsten op. In een wereld waar Bitcoin universeel geaccepteerd wordt, kunnen banken een verminderde rol spelen.

Nieuwe Zijderoute

Nog één ding. Op de Zijderoute tweeduizend jaar geleden had je goud nodig om transacties te vereffenen. Want van Korea tot de Aziatische Steppe tot aan de Middellandse Zee moest er één ding zijn waarvan de waarde nooit in twijfel werd getrokken. Goud vergemakkelijkte de handel en de liquiditeit van de ene kant van de bekende wereld naar de andere. Mijn mening is dat deze eigenschap van het element – het is universele acceptatie – eeuwenlang van kracht is gebleven… totdat het werd verstoord door het internet.

Toen de computers eenmaal waren aangekomen, hadden we direct toegang tot de waarden en prijzen van goederen over de hele wereld. De rol van goud in de wereldwijde liquiditeit en verificatie was opeens minder belangrijk. Niemand besefte het toen, maar goud als valuta was permanent verstoord door de microchip en het besturingssysteem.

Vliegtuig boven wolkenkrabbers

De revolutie van de informatietechnologie begon in het begin van de jaren ’80 toen de computer eerst een alomtegenwoordig zakelijk instrument werd en uiteindelijk een huishoudelijk apparaat. Het zou geen verrassing moeten zijn als ik u vertel dat dit moment ook de voor goud gecorrigeerde hoge inflatie was, die bijna 40 jaar later nog steeds onovertroffen is.

Is Bitcoin dus een geval van speculatieve hebzucht, of een utopische cyber-libertarische ideologie? In een wereld waar alles digitaal gaat, waarom dan niet de valuta’s? Bitcoin maakt het sneller, goedkoper en makkelijker om waarde op te slaan en te transporteren. Het is ontworpen om problemen met traditionele valuta en banken te overwinnen. Bitcoin heeft op zijn minst veel discussie veroorzaakt in de hele wereld en heeft een stagnerende bankmarkt door elkaar geschud. Op langere termijn is het concept van een crypto-valuta voor mij heel zinvol. Het is enorm gunstig voor de wereld dat we gemakkelijker, sneller en goedkoper geld kunnen overmaken. Ik vind het moeilijk te geloven dat we over honderd jaar nog steeds goud zouden opgraven en dat we geen wereldwijde, digitale munt zouden hebben om het te vervangen.

Lees over mijn eerste reis naar Frankrijk!

delen en genieten!